M. Fronc chce dlhší prechodný pobyt pre zahraničných učiteľov

09.03.2013 Bratislava

Bratislava 8. marca (TASR) – Zahraniční profesori či jazykoví lektori, ktorí na Slovensko prichádzajú z nečlenských krajín EÚ, by mohli získať prechodný pobyt na päť rokov namiesto súčasných dvoch. Umožniť to má pozmeňujúci návrh k vládnej novele o pobyte cudzincov z dielne poslanca Martina Fronca (KDH).

"Ide o to, že môžeme získať špičkových profesorov a vedcov na slovenské vysoké školy zo štátov, ktoré nie sú členmi EÚ. Ale keď im schvaľujú prechodný pobyt maximálne na dva roky, to pre nich nie je zaujímavé. Preto som navrhol, aby to bolo päť rokov," povedal na štvrtkovom (7.3.) rokovaní školského parlamentného výboru Fronc. Zmena by mohla podľa neho prilákať aj viac lektorov, napríklad z USA, na bilingválne gymnáziá.

V súčasnosti musia učitelia či vedci po vypršaní dvojročného povolenia žiadať o nové. "Mám skúsenosti, že procedúry na cudzineckej polícii sú pre týchto ľudí veľmi zložité, ak sa vyjadrím decentne," uviedol opozičný poslanec.

Aj keď jeho pozmeňujúci návrh výborom neprešiel, keďže koaliční poslanci sa zdržali hlasovania, Fronc ho chce podať počas rokovania v pléne ako spoločný návrh 15 poslancov. Tvrdí, že ide o praktickú zmenu, takže sa pri jej riešení nemá problém spojiť aj koaličnými poslancami. Štátny tajomník ministerstva vnútra Marián Saloň na rokovaní výboru povedal, že ide o dobrú myšlienku, ale treba ju dopracovať s legislatívcami ministerstva.

Na problémy so slovenskou migračnou politikou pre vedcov z nečlenských krajín poukázala v rozhovore pre TASR nedávno aj podpredsedníčka Slovenskej akadémie vied (SAV) Eva Majková. Tvrdí, že v tretích krajinách je najväčšia zásoba mladých vedcov, no prilákať ich na Slovensko je ťažké, keďže im podľa zákona nemôžu prideliť štipendium.
 

Vyberte región